Scroll to top

A szegénység száz arca

… ez megdöbbentő.

Évről-évre megtudjuk, hogy ki tartozik a száz leggazdagabb magyar közé. Ez egy olyan információ, ami nélkül egyszerűen nem tudunk élni. Legalábbis sokan azt hiszik, pedig ha belegondolunk valójában szinte teljesen mindegy. Persze lehet ez életcél, hogy mi is ott szerepeljünk eme listán. Természetesen az is mindig kérdés, hogy milyen áron.

2015-ben a Baptista Szeretetszolgálat tett egy kísérletet. Feltérképezte Magyarországon a száz legszegényebb embert. Nem volt könnyű feladat, hiszen a vagyontalanság sokkal nehezebben mérhető, mint a vagyon.

Két történet a százból. Két olyan asszonyé, akik a legmélyebb szegénységben élnek az ország két egymástól sok száz kilométerre eső falucskájában. Egyikük hisz még abban, hogy lesz még jobb, a másik azonban már elvesztette a reményét. Mindketten erejükön felül tesznek azért, hogy a hétköznapokat valahogy túléljék. Szerencséjük, hogy vannak, akik e törekvésükben megpróbálnak nekik segíteni. És, ahogy az egyikük mondja vannak sokkal fontosabb dolgok a pénznél, és ezt hallani egy szinte teljesen nincstelen embertől… ez megdöbbentő.

Sajnos nem tudom, hogy mi lehet most velük, de biztos vagyok abban, hogy a Baptista Szeretetszolgálat nem engedte el a kezüket.

Fotók: Marossy Géza ©

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük